25 Mart 2015 Çarşamba

Kördüğüm -Calia Read-



Yabancı yayınlarına son zamanlarda sardığımı bir önceki kitap yorumumda söylemiştim. Kördüğüm de internette yorumları olsun, görüntüsü olsun oldukça ilgimi çekti diyebilirim ki kapak tasarımına bayıldım! Neyse, kitap Fairfax Ruh Sağlığı Enstitüsünde olan Naomi'nin neden orada olduğunu bize düşündüren ve beynimizde paranoyakça fikirler ortaya atmamızı sağlayan benim açımdan başarılı bir kitap. Tanıtım bülteni;

Bir ay önce, akıl hastanesine yatırıldım. Dün, Lachlan ziyaretime geldi. Beni öptü ve aklımı kaçırmaya başladığımı söyledi. Saatler sonra Max düşüncelerimi işgal etti; deli olmadığımı ve bana ihtiyacı olduğunu hatırlattı. Birkaç dakika önce geçmişimi aydınlatmaya çalışarak gerçeklikten daha da uzaklaştım… Şimdi, herkes benim aklımı kaçırdığımı düşünüyor ama ben onun gerçek olduğunu ve ne gördüğümü biliyorum… Bana inanıyor musun?


"Seksi, gizemli ve etkileyici bir hikâye… Calia Read'in kelimeleri sizi esir edecek ve aklınızı başınızdan alacak!" 
-Claire Contreras, There is No Light in Darkness'in Yazarı-


~~

Kitap aslında yorum yapmak için oldukça tehlikeli çünkü ortada herkesin merakını uyandıran ciddi bir sır var ve yazarımız bu sırrı kitabın son iki bölümüne kadar kesinlikle açıklamıyor. En başlarda biraz sıkıldım diyebilirim aslında çünkü bazı şeyler çok "ben buradayım" diye bağırıyordu ki bu beni yeterince tatmin etmedi. Ama daha sonra ne olduysa aslında düşündüğüm şeylerin doğru olmadığını sezdirdi bana. Zaten oradan sonra da hırs yapmaya başladım ve aldım elime kalemimi kağıdımı karakter analizlerine ve olay örgüsünü incelemeye başladım. Doğru sonuca ulaştım mı? Evet ulaştım ama ulaşana kadar iki sayfa teori ürettim. Kısaca bana güzel bir beyin jimnastiği yaptırmış oldu Kördüğüm.

Aslında kitabı anlatmak istiyorum, karakterlerden bahsetmek istiyorum ama dediğim gibi çok zor bir konu olduğu için tereddütlerim var bu konuda. Karakterleri kısaca anlatacak olursam ilk olarak Naomi, ana karakterimiz ve arkadaşının yanında tatile gittiği sırada yaşadığı ya da şahit olduğu bir olay yüzünden başı oldukça derde giriyor ki akıl hastanesine yatmasındaki sebepleri doktoruna anlatırken de anlattığı kısımlar oralar.
Lachlan, Naomi'nin çocukluk arkadaşı ve aşkı. Daha 9 yaşında bir kızken ailesinin yanından gece yarısı kaçıp Lachlan'ın artık büyüdüğü için kullanmadığı ağaç evine gidip yaşının getirdiği hayal gücünü Lachlan'ın da yardımıyla ortaya çıkarıyor.
Lana, Naomi'nin yaz tatilini geçirmek için yayına gittiği en yakın arkadaşı.
Max, Lana'nın ailesinin katıldığı ve aynı zamanda kızları da katılmaya zorunlu kıldığı partide Naomi'nin tanıştığı zengin ve yakışılıklı borsacı.

Çeviriden kaynaklı mı yoksa yine yazardan kaynaklı mı olduğunu bilmediğim ama beni oldukça rahatsız eden nokta kahraman anlatıcı olmasına rağmen anlatımın sürekli geniş zaman olması oldu. Naomi'nin dilinden geçmiş zaman anlatıldığı halde sürekli bir "gider, yapar, eder" şeklinde cümleler görmek bir kitapta görmekten rahatsız olduğum aşırı basit dili gözüme sokup durdu. 

Kitaptaki gizem kendi içinde sürekli minik ipucuları verdiği için bana yeterince tatmin etmedi ama benimle birlikte okuyan diğer iki arkadaşımın dediğine göre ben bu tür kitapları okumaya alışık olduğum için bana öyle gelmiş. Ama yine de güzel kitap olduğunu söyleyebilirim. Bu türde kitapları seviyorsanız bir açıp bakabilirsiniz. Tabi kitapçıya gidip ilk iki bölümü okuyup karar vermeyin çünkü olayın içine girmeye başladıktan sonra kitabı elinizden bırakmak istemiyorsunuz.

Bu arada yazarın bir blogu olduğunu söylemeyi unutmayayım. Bakmak isteyen caliareadsandwrites.blogspot.com şuradan ulaşabilir.

4 yorum:

  1. Yabancı yayınları hakikaten iyi kitaplara oynuyor. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tersyüzü çok beğendikten sonra kördüğüm o kadar "vuaaa muhteşem" değildi ama güzeldi yani. Şimdi yeni bir tane daha aldım yabancıdan boş bir an bulayım anında başlamayı düşünüyorum bakalım o nasıl :D

      Sil
  2. hımm konu iyimiş. yayınevini bilmiyom ya alla alla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yabancı benim son zamanlarda favori yayın evim oldu valla :D

      Sil