30 Nisan 2015 Perşembe

E hani saygı?

Yaklaşık 2 saat önce lise zamanında gittiğim bir etüt merkezinde tanıştığım ama o etüt merkezinden ayrılınca bir daha yüzünü görmediğim çocuğun biri beni facebooktan ekledi, ben de eski bir tanıdık diye kabul ettim. Onu hatırlayıp hatırlamadığımı sorduğu bir mesajla da biraz sohbet etmeye başladık. Sohbet iyi hoş giderken konu konuyu açtı ve din, siyaset ve yaşayış tarzımıza kadar konuşmaya başladık. Konuşurken rahattım çünkü bu çocuk zamanında "ne dini ne Allah'ı bırakın bu işleri" şeklinde konuşup herhangi bir inanca sahip kişileri kendi çapında ezen biriydi. Ben hiçbir zaman inançlar hakkında konuşmadığım için de bizim aramızda pek anlaşmazlık olmazdı. Neyse, konu konuyu açınca yazış şeklindeki inşallah, maşallah, hayırlısı, amin gibi kelimeler gözüme çarpmaya başladı, ben de "bu değişimi neye borçluyuz?" diye sordum ve tam o anda çocuk içindeki misyoneri ortaya çıkarıp nasıl dine döndüğünü, içkiyi, sigara ve eğlence hayatını nasıl bıraktığını anlattı durdu. İyi dedim ne güzel kendini bulmuşsun en azından önceden havalı olduğu için ateist olan liseliler gibiydin dedim -tabi bunun daha hafif haliyle- bu sefer de "sen de öyle değil miydin" dedi. Hayır, ben bir yaratıcı olduğu düşüncesindeydim değişmedim hala aynı şekilde devam ediyorum dedim ama sonu gelmesi imkansız bir konuşmaya döndü bizim sohbetimiz. Ben deistliği ve sebeplerimi anlatıyorum o sadece yanacaksın, hiç mi korkmuyorsun falan dedi sonra "ama yine de saygı duyuyorum" diyerek sustu. Ben bu insana daha ne diyeyim? Konuyu değiştirdim okuldan falan bahsettim sohbet yine güzel seyrinde giderken "sormak istediğin, merak ettiğin bir şey olursa sor bana anlayarak okudum ben her şeyi" dedi. Ben malım çünkü okuduğumu anlamıyorum demek istedim ama ilgisinden dolayı teşekkür edip yatacağımı yarın sabahtan dersimin olduğunu söyledim. Kısaca kaçtım konuşmadan. Hem saygı duyuyor hem de değiştirmeye çalışıyor bunun ne tür bir açıklaması var merak ediyorum ama herhangi bir konuda herhangi bir şeyin misyoneriyle karşılaştığımda arkama bakmadan kaçasım geliyor. Hepsi mi aynı olur ya...

21 yorum:

  1. Senin okuma yazma yok tabi yardım etmek istemiş. Dedim sana öğren diye dinlemedin ki. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep seni dinlemediğimden başıma geliyor bunlar lady hep. Yarın ilk işim bir okuma yazma kursuna gitmek olacak hem arapça da öğrenirim belki baksana anlamam yoksa yine de :D

      Sil
  2. O da kendince bir anlam bulmuş hayatında, yardımcı olmak istiyor. Saygı duyup değiştirmeye çalışmasının açıklaması olabilir. Çok da kötü görmemek gerek sanki, eğer ki zorlamaya girmiyorsa. Zorluyorsa zaten başta Bakara/256'yla çelişir zaten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuşma devam etseydi tam anlamıyla zorlamaya girmiş olacaktı çünkü konu döndü dolaştı hep dine geldi derken ben artık bıraktım zaten konuşsun dedim. Önceki halini bildiğimden bir şeylere bağlanması bir amacı olması hoşuma gitti ama hala bir şeyleri doğru yapıyormuş gibi görünmedi. Belki konunun rahat 3 kere bana gelmesinden kaynaklı sıkılmışımdır bilmiyorum ama pek doğru değil gibiydi işte :D

      Sil
    2. Yöntem sorunlu zaten ;)

      Sil
  3. Kendisi özenti olduğu için herkesi öyle görüyor olabilir... Ne diyeyim, yoldan çıkmış :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yola girmiş aslında ama doğru bir ilerleme stili olduğunu söyleyemeyeceğim :D

      Sil
  4. Türkiye'de bir ortamda "din, siyaset, futbol" konusu açılınca kaçacaksın, ya da işi dalgaya vuracaksın. Çünkü, bu 3 konuda da hiçbir sohbetin gücü fikirleri değiştirmeye yetmez. Yani zaman kaybıdır. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşi aslında dalgaya vurarak konuşuyordum ne oldu da bir anda ciddileştik anlamadım. Bakınca sevmem de zaten kişinin kendi fikirlerini sert biçimde ortaya koyduğu ortamları ama bazen istemeden giriyorsun içlerine ne yazık ki :)

      Sil
  5. Kendini ikna etmenin yolunu, başkalarına dayatmakta buluyor böyle tipler bence. Sıkışınca "Ama yanacaksın."a bağlamaları bundan. Çok mutluysan kal öyle, bana yaklaştıkça yoldan çıkarsın diyorum ben bazen sıkılınca. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok diretenlere ben de diyorum onu. Bir keresinde "ay ben senin elinden bir şey yiyemem" diyen bir kızla karşılaşmıştım hatta. Anlamadığımı söylediğimde de onun için günah olduğunu falan söylemişti. Bana karışma istediğini yap alınmam demiştim. Konuşmadı bir daha benimle ben de aldırış etmedim. Kendi bilir :)

      Sil
    2. "Elinden bir şey yiyemem." iyi kafa ama. :) Bu kadar uçanları da ayrı bir vakıa. Neyin kafası acaba? :)

      Sil
    3. Bana o olayı açıklarken "mesela ben senin yanında başımı da açmamalıyım ya da giyinmemeliyim dinen benim karşımda erkekten farkın yok" gibi bir şey demişti. Zaten o saatten sonra bıraktım her şeyi tamam dedim ne haliniz varsa görün cidden bana dokunmayın yeter. Sence neyin kafası? :)

      Sil
    4. Aç karnına yüksek dozda teizm alınca böyle oluyor. Bir kontrole bağlanması lazım bunun da. :)

      Sil
    5. Altın vuruşa tek doz kala bir şey olsa gerek. Uygulamıyordu ama biliyordu geleceğin hacı/hoca teyzeleri oluyor böyle oluşuyor demek :)

      Sil
    6. Hoşgörüyü biraz mavi boncuk gibi dağıtan insanlar yüzünden başımıza çıkıyorlar işte. Lafı esirgememek lazım ama. Sıkışınca kuyruğu kıstırıp gidiyorlar. :)

      Sil
    7. Yobaz kesim benden uzak olsun yeter başkaları ne yapar beni ilgilendirmiyor :)

      Sil
  6. Böylelerine de çok şaşırıyorum. Fikrini değiştirene de ayrı bir şaşırıyorum valla tebrik etmek lazım. Ben de deist sayılırım ama ben öyle isimlendirilmeyi sevmiyorum. Yaratıcının varlığına inanıyorum ama dinler gereksiz hatta saçma geliyor. İçimde o istek yok sevgi yok. İmansız yaşanılmaz falan diyorlar da yirmi yıldır yaşadım gayet, hiç de eksikliğini hissetmedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsimlendirme olayı bana da saçma geliyor. Zaten bir ismin altında toplanma olayına karşıyken yine bir ismin altına sokuyorlar seni. Tek getirisi kısa ve öz biçimde nasıl bir düşüncen olduğunu karşındakine aktarabilmen ama yine de gereksiz. Konu din olunca zaten inanılmaz saçma şeyler soru olarak gelebiliyor. Bir şeye sığınma ihtiyacı duymuyor musun sorusu bana da çok geliyor ama cevap net, hayır.

      Sil
  7. Din konusu açıldı mı ortamda ben ordan topuklarım. Geriliyorum, biri bana zorla birşeye inanmam için dayatma yapınca tekme tokat dalasım geliyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da oluyor o his. Adam gibi 1 kere söylesin tamam ama yok illa kendi düşüncesini empoze edecek ya. O konuşma sondu bir daha yazmadı bana ahahaha olmayacağını anladı sanırım :D

      Sil