22 Mayıs 2015 Cuma

Kaçamak

Ben istediğim kişiyle, istediğim yerde ve zamanda istediğimi yapamayacak mıyım? Yok o ne der, biri görürse hoş olmaz, bu şekilde giyinirsen şöyle şöyle olur, bu saatte dışarı çıkarsan başına bir iş gelir vb. cümleleri ben sürekli duymak zorunda mıyım? Havalar deli gibi sıcakken o kotun içine sıkışmak zorunda mıyım? Ya da başkaları ne düşünür diyerek çok sevdiğim arkadaşlarıma yakın davranamaz mıyım? Böyle yasaklar varsa bunları ilk ortaya atan kim? Gecenin 3ü 4ü bile olsa kim karışabilir benim yaptıklarıma? Başkalarına zarar versem bir nebze ama kimseye bir zararım dokunmazken neden sürekli bir yargılama? Bana bunları söyleten nedir peki? Kaldığım küçük şehirdeki sinir bozucu, at gözlüklü halk!
Geçtiğimiz çarşamba hava sabahtan çok sıcaktı diye akşam saatlerinde dışarı çıkalım, bir yerde oturur sohbet eder sonra eve döneriz diye düşünmüştük Mine'yle. Daha sonra hava güzel olduğu için eve dönesimiz gelmedi ve bizim grubu çağırıp eğlenelim bari dedik kalabalık iyi oluyor sonuçta diye. En başta gelenlerin Mine'ye karşı flörtöz tavırları, kağıt oyunları, sohbetler derken saat 1 oldu ve otobüs de kalmadığı için eve yürüme kararı aldık Mine'yle. Zaten bu noktaya kadar her şey normaldi. Merkezin o saatte çok açık yeri olmadığı için sabaha kadar açık pastanemsi kafemsi bir yere girip karnımızı doyurduk sonra eve doğru yürümeye başladık. Yolda laf atanlar mı dersiniz, sözde kendi aralarında sessizce konuşup "iş aramaya çıkmışlar gitsek mi" diyen mi dersiniz olabilecek bütün iğrenç ithamlarda bulundular ikimiz için. Neyse dedik yol bu şekilde gitmez taksiye binelim o zaman diye oradan da taksi durağına yürürken yanlarından ayrıldığımız tayfanın bir kısmını işten çıkan arkadaşlarını beklerken bulduk. Zaten orada boş boş oturuyorlar diye biz de yanlarına gidip oturduk o arada da bir çocuk parkına geçip sesli sessiz sohbete başladık. Çocuk gibi salıncakta sallanmamız, bulduğumuz bir topla voleybol oynamamız derken birinin polis çağırmasıyla bütün eğlencemiz tuzla buz oldu. Birileri "gençler parkta rahatsız edici, ahlaksız şeyler yapıyor" demiş bu yüzden polis yanımızda bitti tabi. Hepimizin kimlik göstermesi, nasihatler ve azar bitince polisler Mine ve bana döndü "sizin aileniz nasıl izin veriyor bu saatte dışarıda olmanıza" dedi. Üniversite öğrencisi olduğumu ve kimseye hesap vermediğimi söyleyince gittiler ama sanki arkalarını döndüklerinde sesleri bize gelmiyormuş gibi "hep bu üniversite öğrencileri buraya geldi diye oldu zaten. Çocuklarımızın ahlakları bozuldu. Bir de tacize uğradıklarında şikayetçi oluyorlar ya şaşıyorum. Zaten hepsinin kiminle neler yaptığı belirsiz..." şeklinde kendi aralarında konuşmaya başladılar. Biz zaten Mine'yle sinirden kıpkırmızı olduk o başka çocuklar da ayrı bir sinirlendi "ne yaptık lan biz o ne biçim laf" demeye başladılar. Hepimizin havası kaçınca da ayrılalım dedik. Aynı yoldan gideceğimiz iki kişi daha bize katıldı ve eve yürüdük, yürürken de aynı polis arabasına 2 kere daha rastladık artık ne yapacağımızı düşünmüşlerse devriye sahalarını bizim çevremizle sınırlandırmışlardı.
Üzerimizde de "iş" arar bir şey yoktu hem bunlar olurken. Mine opak çorap üstüne etek ve tişört giymişti ben de dizimden en fazla 4 cm yukarıda biten bi şort ve tişört. Ne açıkta bir yerimiz vardı ne de saçma bir hareketimiz. Alkol bile almamıştık yine de o saatte dışarıda olmamız ya da yanımızda erkek olması bizi orospu olmaktan kurtaramadı.

Mine'nin banyoya girmesi resmen fırsat oldu bana yoksa yazmadan geçip gidecekti 3 gün daha. En azından tek arızalı gün çarşambaydı onun dışında problem yaşadığımız hiç bir şey olmadı ki 2-3 şeyi çıkarınca da çarşamba günü oldukça eğlendik.

16 yorum:

  1. 30 yaşındada olsan bir kızın, bir kadının gece 1-2-3 de dısarlarda gezmesi hiç dogru degil. Sizin babanızın abisinin zihniyetine şaştım kaldım. Yanında sevgilin eşin olsa neyse ama böyle olmamalı -_-

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bekaret gibi bir konuyla kız ve kadın ayrımı yapmak anlamsız. Bahsettiğiniz kız çocuğuysa 13-15 yaşları arasında evet ben de karşıyım o saatlere ama kendinin farkında, kendiyle ilgili kararları başkası yardımı olmadan alabilen bir bireyse ki bu konuda yaş önemli değil istediği saatte istediği şeyi yapabilir. Ben ailemle yaşamıyorum hesap verdiğim birileri yok ki abim de beni ve dışarıya karşı davranışlarımı bildiği için yine de bir şey söylemez. Kaldı ki tek de değildik.

      Sil
    2. Her insan özgürdür, kendi ilgili kararları belli bir yaştan sonra kendisi verebilir. Buna saygı duyuyorum. Içinizde fesatlık olmasa dahi, bir kötülük yapmıyor olsanız bile, yaşı kaç olursa olsun bir bayanın geç saatlerde dısarda olmasını dogru bulmuyorum. Bu durum, her abiyi ve her kız babasını rahatsı eder. Eger rahatsız etmiyorsa, kızını/kız kardeşini bu kadar özgür bırakıyorsa o kişi yada kişiler babalık,abilik yapamamış demektir

      Sil
    3. Tedirgin ya da rahatsız elbette oluyorlardır ve dışarıda olan olayların gayet tabi farkındayım ben de ama abim bilir her gece sokaklarda gezip tozmadığımı yanlış bir şey yapmayacağımı bu yuzden karışmaz. Sizin düşünce ve kafa yapınızı anladım ama bu uzaktan benim ailemi yargılayabileceğiniz anlamına gelmez lütfen bu konuda üslubunuza biraz daha dikkat edin. Abim bile olsa o kişi belirli bir ölçüde bana karışmasına izin veriyorum çünkü. Erkek arkadaşlarımla yakın olmama, alkol kullanmama, akşamları bir yerlere çıkmama karışmadı mı? Karıştı ama bunun aramızı açmaktan başka bir işe yaramadığını fark ettiğinden beri kararlarıma ve çevreme güveniyor. Kızıp bağırmak, beni kısıtlamak yerine küçük uyarılar yapıyor o kadar.

      Sil
    4. Benim haddim olmasa bile hassas bir konu oldugunu düşrerek içimde tutamayıp yazdım yorumumu.

      Günümüz türkiyesini göz önünde bulundurursak bunları yapmış olman, marifetmiş gibi blogunda yazmış olman ve hala kendini savunuyor olman pekte dogru degil.

      Ayrıca kurdugun şu cümle ne kadar dogru düşünsene bir ? "Abim bile olsa o kişi belirli bir ölçüde bana karışmasına izin veriyorum çünkü." izin alacak konumda iken bu cümleyi kurmak senin hattine ? Sen ne kadar yetişkin olsanda IZIN ALMAK ZORUNDASIN, SEN O EVIN KIZISIN

      Sil
    5. Bloga yazmamın sebebi yaptıklarımın iyi ya da kötü olduğunu düşündüğümden değil, insanların olur olmadık şekilde ortada yanlış/ahlaksız hiçbir şey olmadığı halde bizi yargılamalarına olan sinirlenmemdi. Sinirlendiğim bir noktada bloguma gelip yazmamdan doğal bir şey de yok hem.
      Ben bu şekilde doğdum ve büyüdüm. Verdiğim kararlarda arkamda duran ve bana güvenen bir ailem var. En başından beri istemediğim hiçbir şey yaptırılmadı bana ama yine de izin almam gereken noktalar olduğunu da biliyorum ve o noktalarda da izinimi alıyorum. İzin veriliyor ya da verilmiyor duruma göre bana mantıklı bir açıklama yapılıyor ben de ona göre davranıyorum ama bu hayatımın her evresini anneme ve abime söyleyip izin isteyeceğim anlamına gelmiyor. Evet o evin kızı olabilirim ama her anlamda onlara bağlı küçük kız değilim artık.

      Sil
    6. Zaman ne kadar ilerliyor olsada sen ailenin gözünde hala küçüksün bunu unutma.

      Bu kadar gevşek davranımların bedelini birgün çok ağır ödeyebilirsin.

      Sonra "beni uyaran olmadı" deme. Çevren pek tekin değil.

      İmza ; " T "

      Sil
    7. Düşünüp kendince uyardığın için sağol. Demek ailem de geçmişlerinden beri o şekilde yaşamış ya da baskıcı oldukları takdirde neler olabileceğini görmüş ve bu yuzden bizi bu şekilde eğittiler. Sana onları yok saydığım izlenimini verdim belki de ama öyle bir şey yok sadece benim de bir beynim, düşüncelerim ve kendinden ödün vermemem öğretilen değerlerim var.

      Sil
  2. Kadına bakış açısı berbat anasını satıyım bu ülkede. İnsan olarak bakılıp öyle deger verilmedi ki. Kadın geç saatlere kadar dışarıda olamaz diye beynimize kazıyıp mahvettiler. Erkeklerin zihnini egitmek yerine kadına baskı uygulamak onu kısıtlamak daha kolay gelmiş demek ki zamanında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet benim de bahsetmek istediğim tam olarak buydu. Kadın geç saatte dışarı çıkıyorsa kaşınıyor demektir, açık giyiyorsa göstermek istiyor demektir, bir erkeğe yakın davranıyorsa altına girmek istiyor demektir. Düşünce tamamen bundan ibaret. Hala o şekilde eğiten zihniyetleri bir bir vurmak istiyorum

      Sil
  3. Erkek ve Kadın ikisi arasında ben tek bir fark görmüyorum.. Erkek olmak ya da kadın olmak herhangi bir üstünlük sağlamaz bence. Ama gel gör ki erkekler hep haklı. Taciz edenler onlar ama suçlu biz. Çok kızgınım şuanda. Cidden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim içinde aralarında bir fark yok. Erkek kız ayrımı gibi kız kadın ayrımı da benim için gereksiz. İnsan değil miydik biz ben mi yanlış hatırlıyorum nedir bu fiziksel farklılıklara göre insanları sınıflandırma derdi anlamıyorum.
      Aa lütfen senin pantolonundan belli olan bacağından adam tahrik oluyorsa çaresine bakmalı dimi ama... Sen evde oturacaksin dışarısı kötü ne de olsa farklı şehirden gelen öğrenciler ahlakını bozar sonra kötü yola(?) sokarlar seni.
      Kızgın olmakta haklısın ben de sinir krizi geçirecektim çünkü

      Sil
  4. . Burası Türkiye bahanelerinden bıktım ya ben. Türkiye`yse ne olmuş. Bu gece dışardasın diye sözlü veya fiziksel tacizi haklımı gösterir. Erkek ve kadın… Olay bundan ibaret. Erkek veya kadın olmak bir üstünlük sağlamamalı. Bakıyorum ama hep erkek haklı. Tecavüz ederler herkes kızda o saatte ne yapıyormuş orda, o giydiğiyle aranmış vs. bu hafta on birden önce eve giremedim. Kütüphanede ders çalışmak zorunda kaldım. O saatten sonrada metroya da bindim otobüse de ne bilim işte. Bende mi arandım. Bizim anamız babamız merak etmiyorsa onlar babalık abilik yapmamışlar demektirmiş. Yok öyle bir şey. Herkes çocuğunu merak eder. Ama her zaman koşullar aynı olmuyo. Onu bırakın genciz lan. Eğlenmek istiyoruz. Herkese her şey hakta, onlara saygı gösterilcekte bize mi saygı gösterilmicek. Bak yine siz biz dedim dimi? Sınıflandırmaya karşıyım, ayrılığa ama sürüklendiğim yere bak. Zaten alkol kullandım. Ama çocukken kuran kursuna da gittim hala da okurum. Orucumu tutarım. Eğer mesele dindarlıksa al bende dindarım o zaman baya baya. Ama durun ben bikini giyiyorum dimi? Vay kafir ben! Otobüste yanındakiyle derin mevzular konuşan ama yaşlı görünce hamile görünce kalkmayan bana insanlıktan bahsetmesin annemi babamı yargılamasın. Saldırıyorsun diyen olursa evet saldırganım. Ama ben dilinden düşürmeyip, beni yargılayıp ama işine geldiğinde kendine göre esnetenden hoşlanmam. Erkek çocuklarını yetiştiremeyen anneler var. Onlara neden laf yok. Nasıl çocuk yetiştiriyorsun afedersin ama. Benim kardeşim yapmıyor da seninki neden yapıyor? Ama yok senin oğlunda suç yok, eminim ben yapmışımdır. Ben kıçım açıkta geziyordum da ondan götümü elledi otobüste it. Ya polis, dayımın komiser olduğunu arkadaşlarını yönlendirdikten sonra ve önceki polis miydi? Altı üstü kıçını ellemiş tavrı araya rütbe girince hop ahlaksız herife döndü. Daha bir yıl önce Sidikli ile yürürken bir adam döndü yanımızdan geçen en fazla lise çağındaki çocukların laf attığını söyledi. Duymadık söylediğiniz için sağ olun diyincede adam böyle giyinirseniz derler tabi dedi. Kot pantolon, sonuna kadar çekilmiş mont. Adama göre ne giyinmeliydim acaba. Kimse kusura bakmasın. Bunun dinle falan alakası yok. Bunu ahlakla alakası var. Bazıları dinide dolamışlar dillerine kirletip duruyorlar. Annem hep her şeyden önce insan ol derdi. Bence biz insan olmayı beceremedik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Din de din duymak istemiyorum ben o kelimeyi olmuyor çünkü kurtarmıyor. Dindar ve ahlaklı kelimeleri belki eş değer olmalıydı ama değil işte. Gerçekten dindar olana değil lafim tabi ama kaç tane var öylesi? Benim görebildiğim yerde yok hepsi boklar yiyor laf atıyor, rahatsız ediyor sonra da savunmak için "aranıyor" ne aranıyor pardon o kız ne yaptı da sen o çıkarımda bulundun? Hele polisler.. Ahlak bekçileri sozde biz orada oturunca parkın ortasında gecenin bir yarısı grup seks yapıyoruz muamelesi yaptı. Bir de tacize uğradığımızda utanmadan şikayetçi oluyormusuz. Hak ediyoruz sağda solda ellenmeyi lady bak polis amca öyle dedi. Kendimiz istiyoruz çünkü gelip oramizi buramizi ellemesini tanımadığımız insanların. Ben o gün alkol de almış olabilirdim ki normalde çıkınca alırım da ama gittiğimiz yerlerde yoktu diye mekan değiştirip almadık bir şeyler. Alkol almış olsam o taksi durağına giderken arkadaşlarıma rastlamasam başıma geleceklerden ben mi sorumlu tutulmak zorundayım? Adamın teki götüyle içip bana sarinca bir sıkıntı yok ama ben hafif çakır keyif yurusem geç bir saatte bütün caddeyi bana saldirsin diye çağırmış oluyorum ve suç da bende oluyor dimi? Bu zihniyetin tamamının kökünü kurutmak istiyorum. Benim özgürlüğümü kısıtlamayan abim bu tür ahlaksizliklar yapmıyor, senin kardeşin yapmıyor ama yine de bizim ailemizde sıkıntı var görüyor musun.

      Sil
  5. O polisleri bırak bir kenara ya da laf atanları, şu adsızın tavrına sinir oldum ben.
    O ne be öyle.
    Sen kızsın otur aşağı gibi.
    Kadın ya da erkek bilemem ama düşüncesi yuh abi ya.
    Bunların hepsi zihniyeti kötü olandan, kahkahadan pardon ama orgazm olup barbielerin etkileyici olduğunu söyleyenlerden kaynaklı.
    Kız hiç bi bok yapamaz ama erkeğe mübah,
    Erkek erkekliğini bilse o saatte rahatlıkla gezersin de oturursun da.
    Ama bilmeyince oluyor bunların hepsi.

    Sen bildiğinden şaşma Chadaqiel, sadece etrafında Adsız gibi kötü düşüncelere hayallere arzulara sahip insanlara dikkat et.
    Bi de çevren tekin değil demiş abi.
    Yok Yok bir şey demeyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanların düşünce ve tavırlarına bir şey yapamıyorsun işte. O anonim arkadaş da aynı şekilde kendi yaşayış şekliyle benimkini benzer bir kefeye koymak istedi anladığım kadarıyla ama bu oluru olan bir şey değil. Ben öyle doğmadım, büyümedim, bana öyle öğretilmedi. Çevremin nasıl olduğunu, ailemin bana değer verip vermediğini gelen bir yorumla sorgulayacak bir kafada değilim ondan istediğini söyleyip istediğini düşünebilir ben halimden memnunum :)

      Sil