10 Kasım 2017 Cuma

Elma şekeri de neymiş

24 yıllık hayatım boyunca hiç elma şekeri yememiştim. Bunun sebebi de annemin çocuklarını bu tür aşırı tatlı şeyler mümkün olduğunca uzak tutmak istemesiydi ki birçok zararlı yiyeceğin tadını dahi bilmediğimiz için hiç istemezdik onlardan. Zaman geçtikçe birçok abur cuburla tanıştık hatta ilk jelibonumu ortaokulda arkadaşım bana ikram edince tatmıştım. O zaman da çok tatlı geldiği için annemi biraz da olsa anlamıştım. Bize öğretilen hep "tatlı bir şey yiyeceksek bu evde yapılmış bir şey olmalı" şeklindeydi. Hiç unutmam 5 yaşlarında falan küçük bir kızım evde abimle terör estiriyorum falan bir akşam babam elinde kocaman bir kutuyla gelmişti. Biz tabi afacanlar olarak "o nedir" nidalarıyla poşete sarılmış ne olduğunu anlamaya çalışırken annem babama bağırmaya başlamıştı "neden böyle bir şey aldın" diye. Ablam da devreye girip kutunun üzerindeki yazıyı okuyunca her şey açıklığa kavuşmuştu tabi. Pamuk şeker yapma makinesi! Dışarıdan tatlı alınmadığı için pamuk şekeri evde yapılan bir tatlı haline getirmişti babam ve ilk o zaman yemiştik onu da. Onun da çok tatlı olduğunu düşünmüş olsak da o yumuşaklığı ağızda dağılışı falan çok sevmiştik hem yapmasını hem de yemesini. Tabi elma şekeri bu tür tatlılar arasına hiç girmemişti. Bugün iş yerinde bir arkadaşla otururken yakınlardaki bir ilkokulun karşısında gördük pamuk şeker ve elma şekeri satan amcayı. Bir anda içimi nostaljik bir hava sardı dememle arkadaşın kalkıp iki tane elma şekeri alması bir oldu. Tekini bana uzattıktan sonra önce bir baktım "bu nedir? Yenir  mi? Nasıl yenir? Tadı neye benziyor?" sonra "amaaann küçük çocuk değilsin ya Cha, ye gitsin" diyerek paketi açmaya çalıştım. Yemeyi kesinlikle beceremediğim bir gerçek olacak ki arkadaş "Cha neden uzaylı görmüş gibi bakıyorsun" diye sordu, ben de ona tatlılar ve ben konulu kısa bir açıklama geçtim. Kız karşımda şok geçirdi resmen daha önce hiç yemediğimi duyunca. Sonra başladı anlatmaya önce biraz erimesini bekleyeceksin, küçük küçük tadını alacaksın, şeker incelince bir ısırık alacaksın elmayla birlikte şekeri yiyeceksin falan diye. Elma şekerini şeklinden kaynaklı öyle bir ismi var sanıyordum ama içinde gerçekten elma varmış! Benim için oldukça büyük bir şok oldu doğrusu çünkü gerçekten sadece şeklinden dolayı adı o sanıyordum. Daha sonra minik bir yeme girişimimle saçlarım, çenem, burnum tamamen yapış yapış oldu. Elmadan aldığım ilk ısırıkla da "keşke hiç yemeseydim" dedim kendime. Sevmemiş olmam da arkadaşı oldukça şaşırtsa da bu şekilde tatlıdan uzak büyümüşken artık tatlıyla aramı düzeltmem biraz zor gibi. Ah anne ah, kızın yine arkadaşlarından garip bakışlar aldı.

Dipnot: Tatlı ne kadar yiyemesem de ekşinin hastasıyım. Hatta tam şu saatte önümde turşu kavanozuyla bu yazıyı yazıyorum. Tatlıyı hayatımdan komple çıkarabilirim gibi ama ekşi için bunu yapamam sanırım. Tam bir turşu aşığıyım. 

12 yorum:

  1. Turşuya ben de bayılırım! Bu arada gerçek ismin Cha mı acaba? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok canım adım başka tabi. Chadaqiel, yıllar önce okuduğum ansiklopedi vari bir kitap vardı onun içindeki meleklerden birinin adı. Tabi ben bile burada uzun uzun yazmaya üşeniyorum ondan Cha diyip geçiyorum :)

      Sil
  2. Çok güzel bir hikayesi varmış Cha. :)

    YanıtlaSil
  3. yaa bende daha önce yemedim hiç elma şekeri :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeme Lady'm hiç gerek yok gerçekten. Hem çok tatlı hem yüzün gözün şekil değiştiriyor hiç gerekli bir tatlı değil ahahahahah

      Sil
  4. Keşke bana da böyle bir alişkanlik kazandirilmis olsaydi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşırı kontrolcü anne bir yerde iyiyken bir yerde de kötü olabiliyor. Tatlı konusunda bir şey diyemem ama dışarıya alıştırmamış olması benim de gelecekte uygulamayı düşündüğüm bir taktik :)

      Sil
  5. ayyy elma şekeri de pamuk helva da sevilmez miiii. turşucu seniiiii. ben de sütlü tatlıcıyııım bi de çiklat :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok ya tatlı olmasa da olur ama turşu olmaması demek dünyanın sonu demek benim için ahahahaha

      Sil
  6. Ya senin ne güzel bir baban varmış :)

    YanıtlaSil