3 Kasım 2016 Perşembe

Halloween de neymiş

23 yıllık hayatımda hiç cadılar bayramının kutlandığını görmedim. Daha doğrusu görmemiştim. Üniversitede gsfler bir şeyler yapardı kendi aralarında ama o kadar, çevremde hiçbir arkadaşın evinde ya da çalıştığı şirkette böyle bir partiyle karşılaşmamıştım. Şu an çalıştığım yer de benim geldiğim seneyi bulmuş olacak ki cadılar bayramı için kostümlü parti düzenledi. Ne kadar "ben hayatta gitmem, gider evde uzatır ayaklarımı kitap okurum" desem de kolumdan tutulduğu gibi götürdüler beni de. Baştan aşağı saçmalık dememdeki sebepleri sıralayacak olsam buradan baya Japonya'ya kadar yol olur bu yüzden listenin ilk ikisini söyleyip geçicem. 
1.si bizim kültürümüzün uzaktan yakından alakası olmayan bir durumken bu kadar özentilik neden? İnsanlar eğlenmek isteyebilir, bunun için kendilerine bir sebep arayabilirler ama şirket çalışanların üzerindeki stresi azaltmak istiyorsa bu şekilde durumu dengelememeli. Madem herkesin içinde olduğu bir parti düzenleyeceksin ona da bir kılıf uydurmadan da gayet tabi yapabilir bunu. Ki zaten ota boka etkinlik düzenliyor.
2. olarak gözüme batan rahatsız edici nokta da "en güzel benim" kapışması. Partide rahat 4-5 tane hemşire, hostes ve hizmetçi vardı. Bazıları direkt kusursuz seksilikteydi bazıları da sağlarına sollarına kırmızı boyayla yaralı imajı vermişti ama genel olarak hepsinde jartiyerlerine kadar açık mini etekler ve üst birkaç düğmesi kapanmayan üstler vardı. Parmakları dudaklarında "şşşş" pozu verip duruyorlardı. Hem meslekleri aşağılıyorlardı bu şekilde görünerek hem de "en güzel vücut benim" gösterişi yapıyorlardı. Vücutlarını sergilemeleri beni ilgilendirmiyor ama meslek dallarını bu şekilde göstermeleri fazlasıyla sinir bozucuydu.
Ben son ana kadar gitmeyeceğim dediğim için o gün içerisinde nasılsam aynı şekilde katıldım aralarına çünkü gerçekten gitmek istemiyordum. Hala "keşke gitmeseydim, ne işim vardı benim orada" diyorum kendime çünkü eğlenmedim de. Birkaç çalışma arkadaşımın içtiklerinde yanlarında durulmayacak kadar itici olduklarını fark etmiş oldum ki belki gece yarısına kadar sürecek partiden 11de döndüm ben. Annem bile ben eve dönünce şaşırdı çünkü dönmeyebilirim demiştim. Evdeki ayaklarımı uzatma planına geçip facebooku açtığımda da bazı kişilerin çocuklarını boyayarak sokağa çıkardığını gördüm. Yaşlı teyzelere dönüyorum belki ama "bu gençlik nereye gidiyor" demeden de duramıyorum. Çok merak ediyorum çocuklarını süsleyip dışarı çıkanlar kapı kapı gezip "şeker mi şaka mı" diye sordular mı? Özentilik ve kültür konusuna çok fazla girmek istemiyorum aslında, ben de çok kültürünü yaşayan ve yaşatan biri değilimdir ama ırta zırta laf yapıp "ama cadılar bayramı bugün" diye ağızlarını yaya yaya konuşan insanlara olan sinirimi bir şekilde bir yerden çıkarmam gerekiyordu. Ne zaman bu hale geldik biz ya...

16 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Bazı tipler var takılmayacağım şeylere takılmama neden oluyor işte :)

      Sil
  2. Son zamanlarda bu tartışmayı çok okudum orada burada. Bence bazı şeylere çok fazla anlam yüklüyoruz. Özellikle ülkemizde bunalan insanların kafa dağıtması diye baksak belki bu kadar ciddiye almayız. Zaten her şey yeterince karanlık ve üzücü, biraz gülmek ve eğlenmek hepimize iyi gelebilir diye düşünüyorum.

    **Ağzını yaya yava konuşan insanları kapsamıyor tabii :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya aslında bu duruma çok takılmazdım normalde ama bazı tiplerle tanıştım işten kaynaklı ve özellikle bu cadılar bayramı konusundaki konuşma, davranış, yargılamaları (benim öyle bir partiyi anlamsız bulup gitmek istememem gibi) sinir küpü yaptı beni. Yoksa kostümlü partiyse parti gitmek isteyen gitsin canım banane :D

      Sil
  3. Kültür farklılığı konusunda sana katılıyorum. Cadılar Bayramı bizim kültürümüzde var olan bir unsur değil. Tabi bu sırf bizim kültürümüzde yok diye kutlayan insanları suçlamak yanlış bir davranış bana göre. Zira artık kültür,dil,din,ırk diye bir şey kalmayacak bile. Her şey birbiriyle kaynaşıp "global" duruma gelmeye başladı artık. Ama Türkiye'de her zaman bir Batı özentiliği mevcuttu. Kostümlü Partiler üniversitede hep yapılan etkinliklerden biri. Bende bunu öyle görüyorum ki o amaçla yapıldığını düşünüyorum. Bu tarz kostümlü partiler her zaman istediğin gibi açılıp saçılabileceğin ve özgür olabileceğin bir gece olarak gelmiştir gözüme. Bu nedenle isterse çıplak olarak katılsın biri yine de bana doğal geliyor. Ama çocuğum olsaydı bu kültürü benimsetir miydim? Hayır! Çünkü bizim milletimize ait bir kültür değil. Eğer isterse bu kültürü yaşayabilir tabi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilim suçlayıcı algılanıyorsa kusura bakmayın, temelde öyle bir amaç gütmüyorum ama bazı insanlar var ki senin bu tür bir partiyi kutlamıyor olman ya da katılmak istememen dünyanın en garip şeyleri arasında. Sanki yurtdışında doğup büyümüş ve tamamen o kültürün içinden çıkıp gelmişler gibi senin bunu yapmıyor olmanı küçümseyecek kadar büyük bir özentilik bana yanlış geliyor. Normalde parti, seksi giyinme vb. konulara takılmam bile ama karşımdakinin bana olan tavrından kaynaklı oldukça rahatsız olduğum bir gerçek.

      Sil
  4. Tamamen haklısın. Tam bundan 4 sene önce ilk defa yurtdışına çıkmışım ve üniversitedeki sınıf arkadaşlarım ısrarlarla beni cadılar bayramı kutlanan yere götürmüşlerdi.Kendi bayramları olduğu için İsveçli arkadaşlarıma sıradan bir gelenek olmuş. Bilmeden kutlama alanına gittim hepsi işi ciddiye alıp süslenmişler ve hatta kıyafet diktirmişler. Bir tek ben normal ve tanınır halde oradaydım.Durum böyle olunca sıkıldım, bizim bayram kutlamalarındaki masumiyet hiç yok. İlginç bir deneyim yaşamış oldum.Şimdi ise bunları ülkemize getirmeye çalışanlar var, maalesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kostümlü parti ya da normal, konsepti olmayan bir parti benim için aynı. Ben genel olarak o kadar kalabalık ve gürültüyü sevmiyorum. Hiç girmiyor değilim tabi o ortamlara ama bazı durumlarda zorla sokuluyorsam hiç eğlenmiyorum doğal olarak. Türkiye'de cadılar bayramını kutlamak bana ister istemez eğreti görünüyor ama kültüründe bu olan bir ülkede en azından aynı bile olacak olsa bir görmek isterdim. Belki kostüm işine ben de girmezdim ama bir görünür çıkardım.

      Sil
  5. Hallowen işi bana da zorlama geliyor. Bazı insanlar bunu geleneksel hale getirmek için baya uğraşıyor. İlginç işler. Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek bazı şeyler eksik geliyor onlara da bu şekilde doldurmaya çalışıyorlar. Gerçekten ilginç işler... :)

      Sil
  6. Ya bizde yok falan ama cok hosuma gidiyor. Eglenceli bir kere. :D gerci turkiye de yemiyor o bayram oturmuyor. Umarim bir gun bir ulkede kutalarim cok tatli olur hani :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi kültüründe olan bir yerde olsak böyle eğreti durmaz zaten Lady'm biz ne kadar özenirsek özenelim tam oturtamıyoruz böyle şeyleri. Ben de isterim ortamın öylesini görmeyi ama burada çıkan taşkınlıklar bile "al işte yapamadılar" dedirtiyor. Bir de bazı tiplerin girdiği tripler var ki sorma. Deli ediyor hepsi beni -_-

      Sil
  7. Başka bir ülkede bu tecrübeyi yaşamak, öyle bir etkinlikte bulunmak çok hoşuma gidebilirdi düşününce. Ama söylediklerinde haklısın. Bazı şeyler iğreti duruyorsa kültürümüze fazla da zorlamaya gerek yok. Biraz kaba tabirler alışmadık g*tte don durmaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum son sözüne. Alışık değil ki dursun işte. Eğlenceli olduğu durumlar var aslında yok değil ama olayı daha tam kavrayamamışken böyle triplere girmek sinir bozucu -_-

      Sil
  8. Ya okurken 'sonunda biri anlatmak istediğim her şeyi anlatmış' dedim. Gerçekten öyle, olmuyor bize, durmuyor üzerimizde. Özentilikten ileri gidilemez bence, zorlamamak gerek bazen :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bir çoğumuzun kafasında bu var da dile getirmekte zorlanıyor insan. Belki bir süre sonra oturur, girer kültüre komple -ki hiç sanmıyorum- ama şu an kesinlikle uymuyor diye düşünüyorum ben :)

      Sil